Hoe duurzaam is online shoppen?

En tips om te zorgen dat jouw shopgedrag de aarde zo min mogelijk belast.


We begonnen als webshop met zowel nieuwe kleding, als vintage kleding. De vintage kleding hebben we snel laten varen. Het was voor ons niet te doen om op een goede manier twee in de basis verschillende productsoorten te verkopen. Je moet daarvoor twee verschillende klantgroepen vinden en benaderen, met bijv. hele andere social media platforms en uitingen. In de opstartende fase van een bedrijf is keuzes maken en focus juist heel erg van belang, zo besloten we al snel. Dit was met pijn in ons hart: de vintage bood ons juist een manier om in de mode-industrie een duurzame indruk achter te laten. Want wat is er duurzamer dan hergebruik, met minder productie, minder vervoer. Zeg dan ook nooit-nooit, maar: voor nu even niet.


Dit zette ons aan het denken. Een webshop, hoe duurzaam is dat eigenlijk? Duurzamer dan een fysieke winkel, of juist niet? We dachten al snel aan een lager energieverbruik, omdat we niet voor warmte en verlichting in een winkel hoeven te zorgen, maar opslaan en verzenden vanuit huis. Aan de andere kant: als je shopt in de stad, is ‘onze winkel’ waarschijnlijk niet de enige zijn die je bezoekt. Het autoritje naar de stad is dus niet alleen voor ons toffe kledingstuk, maar ook voor het cadeautje voor je beste vriendin, voor je wekelijkse boodschappen en voor het wijntje op het terras (laten we die niet vergeten!). Terwijl de pakketbezorger nu enkel en alleen gaat rijden voor jouw toffe kledingstuk. In een meestal flink vervuilend bestelbusje, veel te groot voor de paar pakketjes er in.

We blijken niet de eersten die hierover nadenken. Niet dat we dat hadden verwacht natuurlijk, maar wel leuk om daar achter te komen. Op zoek naar de verschillende voors- en tegens van online verkoop stuitten we op een artikel in de Nederlandse Glamour van april 2019. Daaruit blijkt dat de wetenschap nog niet durft te zeggen wat beter is voor het milieu: online shoppen of fysiek winkelen. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om je shoppen zo ‘groen’ mogelijk te doen. Wat dan? Gebruik deze 5 handige tips!

  1. Kies liever voor een Nederlandse webwinkel dan voor een Chinese of Amerikaanse. Wanneer de lange reizen leiden evenveel verzendkosten als een Hollandse bezorgritje, dan weet je zeker dat het milieu de echte prijs betaalt.

  2. Kijk goed naar de foto’s van een product, lees de beschrijving, zodat je kunt inschatten of het item aan je verwachtingen voldoet en of het je past.

  3. Als je de mogelijkheid hebt, kies dan bij het afrekenen voor de milieuvriendelijkste bezorgoptie: liever per boot dan per vliegtuig, liever per elektrisch voertuig dan een dieselbusje.

  4. Zorg ervoor dat je thuis bent als de bestelling wordt afgeleverd, of kies een afhaalpunt.

  5. Bevalt het niet, stuur het dan zo snel mogelijk terug. Dan is de kans groter dat de webwinkel het product aan iemand anders kan verkopen, zodat het niet verloren gaat.

Kortom: shop met je verstand én je hart en je hoeft je nergens schuldig over te voelen.


Liefs,

Annemarie & Kim

Closing Time19 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven