Mode in crisistijd

Mode en crisis gaan hand in hand. Wat we dragen is een reflectie van hoe we ons voelen. In de loop der jaren zijn er verschillende crises gekomen en gegaan. De mode beweegt daar in mee. Traditioneel wordt gezegd dat in tijden van crisis de roklengtes langer worden, rode lipstick in populariteit stijgt (want klassiek en maakt sterk) en traditionele pakken in aanzien stijgen. Dit zagen we ook in de meest recente crisis die we kenden, de financiële crisis van bijna een decennium geleden. 

Het tegendeel lijkt ook steeds vaker waar te worden. Hoe slechter we ons voelen, hoe beter we ons gaan kleden. Om te doen alsof, misschien wel. Dat traditionele pak gaat natuurlijk ook die richting op, maar het kan ook veel uitbundiger. Glitters, kleur, sterke silhouetten (grote schouders, smalle tailles), prints, streetwear. Wat beide stromingen gelijk hebben? Het bloot verdwijnt vaak. Minder diepe decolletés, spaghetti-bandjes of crop-tops. Met jezelf pronken, voelt minder gepast. Of we zijn er zelf niet voor in de stemming, omdat we de onzekerheid over de wereld ook op ons lichaam projecteren. 

Het huidige modebeeld is in volle bloei. We leven in het Westerse deel van de wereld in de lente. We komen uit jaren van economische groei: het ging goed met ons. We hebben meer aandacht voor de natuur en voor de kracht en rechten van de vrouw (new feminism). Allemaal terug te zien in kleding met bloemenprints, vrouwelijke vormen. In natuurlijke kleuren en, steeds vaker, gemaakt van natuurlijke materialen. We hebben herinneringen aan die andere periode dat het zo goed ging met ons: de jaren 90.


De hele hedendaagse mode is één grote flashback. Je kunt gemakkelijk inspiratie opdoen voor je outfits: je hoeft alleen maar klassiekers als Full House en The Fresh Prince of Bel-Air te bingewatchen op Netflix (jazeker - die staan er op!). De lijst toffe 90s-items is inmiddels zonder eind: dad sneakers, mom jeans, sportieve items van Calvin Klein, Nike en Tommy Hilfiger, grote overhemden, grote logo's, pastelkleuren, nauwsluitende tops en leggings, scrunchies. Allemaal overgewaaid uit The USA! Wij zijn zelf groot fan van dit modebeeld. Voor ieder wat wils, vrouwelijk, kleurrijk, stijlvol. Anders dan anders en styling is key. Cool!Het schijnt crisis te worden. Laten we er niet op hopen, maar één ding is zeker: er zullen dingen veranderen. In hoeverre? Dat hebben we grotendeels zelf in de hand. Zeker als het om complexe zaken als de economie gaat, is het belangrijk je niet gek te laten maken en dingen met verstand te blijven doen. Je moet niet ineens je wensen en dromen veranderen, als daar geen directe (financiële) aanleiding toe is behalve dat het crisis is. We gaan dan ook gewoon door met Closing Time, uiteraard. En we hopen dat jullie ons blijven steunen. 

We weten niet hoe de wereld er over drie maanden uitziet. Of over zes maanden. En dus ook niet wat we dan dragen. Alleen al omdat de grote fashion weeks van begin dit jaar grotendeels zijn gecanceld. En die van het het najaar misschien ook wel. Goede nieuws is dus: alles is goed! Draag wat je wilt en waar je je goed bij voelt. Ennuh, laten we dit met elkaar afspreken: niet alléén maar dat huispak, oké? 


Stay strong. 

Liefs, 

Annemarie & Kim - Closing Time

91 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven